Rengöring av möbeltyger

Fläcktyp och Tillvägagångssätt

Stearin - Torkat stearin ska skrapas upp och dammsugas för att få bort så mycket som möjligt. Täck kvarvarande fläck med ett fuktat papper och värm med strykjärn. Fukta med lite Trikloretylen på tyget och torka överflödig vätska.                         

Tuggummi - Täck tuggummit med en påse isbitar och skrapa med ett vasst föremål (t.ex. en matkniv). Fukta fläcken med Metanol och klappa det torrt.

Kaffe - Tvätta med en svamp och mild tvållösning och torka överflödig vätska.

Öl - Tvätta med en svamp och mild tvållösning och torka överflödig vätska. Blöt sedan fläcken med en lösning av vatten och vit vinäger (2msk vinäger/liter vatten). Torka överflödig vätska och fukta med rent vatten. Låt sedan torka.

Blod - Tvätta bort fläcken med kallt vatten.

Choklad - Borsta den torra fläcken och tvätta med varmt vatten och mild tvållösning. Torka överflödig vätska.

Juice - Fukta med en lösning av lika delar ammoniak och vit vinäger och låt torka.

Bläck - Tvätta med Aceton och låt överflödig vätska torka. Efterskölj med rent vatten.

Sylt - Fukta med en blandning av mild tvållösning och vit vinäger och låt torka. Eftertvätta med rent vatten och låt torka.

Rödvin - Sug upp vinet omedelbart (OBS!! med en trasa :D). Strö salt över fläcken. När saltet dragit åt sig fukten och tyget har torkat så dammsug eller borsta bort saltet.

Grogg - Fukta med ljummet vatten och låt torka.

Vitt vin - Fukta fläcken med en blandning av ¾ Metanol och ¼ vatten och låt torka. Tvätta sedan med en mild tvållösning och vatten. Låt torka.

 

Tvättråden är tagna från en av mina leverantörer av möbeltyg